Semptomlar


Gıda Alerjisi ve İntoleransı Semptomları

Gıda alerjileri ve intoleransları farklı kişilerde farklı semptomlara yol açabilir

Vücudumuzun besleyici madde ve enerji ihtiyacını karşılamak için hepimiz gıdalara ihtiyaç duyarız –ancak bu sayede tam ve sağlıklı bir yaşam sürebiliriz. Her insan ayrı bir bireydir ve tümüyle kendine özgü ihtiyaçları vardır. Aynı şey beslenme konusunda da geçerlidir: Size iyi gelen bir gıda, başka biri için zararlı olabilir ve birtakım sorunlara yol açabilir.

IgG gıda alerjisi –çeşitli kronik şikayetlerin muhtemel tetikleyicisi 

Belirli gıda maddelerinin iyi tolere edilememesinin, şişkinlik, ishal, başağrısı veya cilt sorunları gibi çeşitli semptomlara yol açmasının birçok nedeni vardır. Olası nedenlerden biri, IgG gıda alerjisidir  (tip III).

Bu gecikmeli alerjiler, düşük yoğunluklu inflamatuvar durumlara yol açabilirler. Dahası, bu inflamatuvar süreçler de farklı kronik hastalıkların olası tetikleyicisi olabilirler. Dolayısıyla, bir IgG gıda alerji testi ile bu testi takip eden bir eliminasyon ve yükleme diyeti, aşağıdaki türde inatçı şikayetleri olan insanlar için yararlı bir yaklaşım olabilir:

 


IgE gıda alerjisi – semptomları dakikalar içinde ortaya çıkar 

IgE-antikorlarının aracılık ettiği gıda alerjileri de (tip I) belirli semptomlara neden olabilir. Ancak, III. tip alerjiyle karşılaştırıldığında, immün sistem yanıtlarının tarzı ve mekanizmaları bakımından önemli farklılıklar gösterir. Sonuç olarak semptomlar da farlılık gösterebilir –hatta kişiden kişiye değişebilir. Burda ayırt edici faktör,  bir gıdanın yenmesi ile semptomların ortaya çıkması arasında geçen süredir.

Olası semptomların genel bir dökümünü aşağıda bulabilirsiniz. tip I ve tip III gıda alerjilerinin aralarındaki farklar ve gerisindeki mekanizmalar hakkında daha fazla bilgi edin.

  1. Gözat: IgE Gıda Alerjisi (tip I) Semptomları – IgG Gıda Alerjisi (tip III) Semptomları
      IgG Gıda Alerjisi IgG Gıda Alerjisi
    Gıda alımından sonra geçen süre  < 30 dakika 3 saat – 3 gün
    Süre 1 gün 3 güne kadar / kronik

    Kardiyovasküler

    Yüksek tansiyon   x
    Düşük tansiyon x  
    Taşikardi x x

    Gastro-intestinal

    Abdominal tokluk fullness   x
    Sancı/karın ağrısı Colics   x
    Kabızlık   x
    Crohn hastalığı   x
    İshal x x
    Şişkinlik   x
    İrritabl bağırsak x x
    Bulantı x x
    Reflü   x
    Mide ağrıları x x
    Kusma x x

    Mental

    Anksiyete   x
    Depresyon   x

    Metabolik

    İnsülin direnci   x
    Emilim bozukluğu (malabsorpsiyon) sendromu   x
    Metabolik sendrom   x
    Aşırı kilo   x

    Diğerleri

    Anafilaktik şok x  
    Otoimmün hastalık   x
    Kronik yorgunluk   x
    Kronik demir yetersizliği   Kanama hariç
    Baş dönmesi x x
    Yemekten 2 saat sonra bitkinlik   x
    Genel halsizlik   x
    İnfertilite   x

    Ağrılar

    Kronik eklem ağrıları   x
    Fibromiyalji   x
    Başağrıları x x
    Migren   x

    Solunum yolu

    Astım (kronik) x x
    Kronik rinit   x
    Solunum güçlüğü x x
    Burun kuruması   x
    Rinit x  

    Cilt

    Cilt sorunları (eritem, kaşıntı) x x

     

    Dikkat: Bu liste, olası semptomların genel bir dökümünü vermek amacıyla hazırlanmıştır. Doktordan alabileceğiniz bir tıbbi tavsiyenin yerini tutmaz. Sağlığınızla ilgili bir şikayetiniz varsa lütfen hemen doktorunuza danışın.

     

 

Yaygın gıda intoleransları şunlardır:

  • Laktoz intoleransı: “laktaz”enzimi düzeylerinin yetersizliği nedeniyle süt şekerinin sindirilememesi
  • Histamin intoleransı: enzim aktivitesinin azalması veya noksanlığı nedeniyle histaminin (biyojenik amin) parçalanamaması
  • Fruktoz emilim bozukluğu: fruktoz taşıyıcılarının yetersizliği nedeniyle fruktozun absorbe edilememesi

İLGİLİ LİNKLER